Herenmode

Dresscode & Etiquette

Het is natuurlijk fantastisch om een uitnodiging te krijgen voor een bruiloft of gala. Dit zijn feesten om nooit meer te vergeten. Het wordt misschien wat minder leuk wanneer je de uitnodiging en de voorgeschreven dresscode goed leest. Dames in cocktail en heren in black tie, wat moet je daar nou mee!?

Hierbij de Rudolf Peter kledingadviezen en stijltips om je op weg te helpen bij een geschikte outfit voor iedere speciale gelegenheid.

Casual / Informal

Bij een casual outfit gaat comfort boven presentatie. Casual kleding wordt gezien als vrijetijdskleding. Casual is een zeer breed begrip en beslaat een enorme variëteit aan kledingstukken en combinatiemogelijkheden.

Zowel dames als heren gaan informeel, sportief en comfortabel gekleed. Voor de
dames kan dit een katoenen broek of linnen rok zijn van bijvoorbeeld Carbone women. Voor mannen kan dit een nette jeans of katoenen broek zijn. Het bovenstuk mag zowel door mannen als vrouwen naar wens worden ingevuld, zolang het maar past bij de rest van de outfit. Casual kan heel modieus en trendy zijn en betekent absoluut niet dat het er ouderwets of slordig uit moet zien.   

Smart Casual

Smart casual is lastig te definiëren maar houdt in ieder geval in dat je netjes gekleed gaat maar niet in pak hoeft. Zowel man als vrouw gaat gekleed in een elegante modieuze outfit. Voor de heren kan dit een linnen kostuum zijn of een smal uitgesneden pantalon met getailleerd(slimfit) overhemd. Voor de dames is een linnen colbert met bijpassende rok een goede keuze. Een fashionable mantelpak van bijvoorbeeld van Inizia, dat verzorgd en chic oogt is tevens een uitstekende optie.
Kijkend naar de Heineken reclame is een goed voorbeeld van Smart Casual; feeestelijk kolbert met een vlotte broek (de chino )

Tenue de Ville

Tenue de Ville betekent letterlijk stadskleding en is nette kleding voor overdag en dus niet voor ’s avonds. Deze kleding wordt veelal gedragen tijdens grote ontvangsten en recepties. Dames gaan vlot maar wel chic gekleed in een nette jurk tot over de knieën, een broekpak of een mantelpakje. Panty’s of kousen zijn verplicht want blote benen zijn niet gewenst . De heren gaan gekleed in kostuum, eventueel driedelig, dus met gilet. Het kostuum dient grijs, zwart of donkerblauw te zijn, al zie je momenteel de trend ontstaan om juist een donkerbruin pak te dragen met modieus overhemd. Bijpassende stropdas en zwarte schoenen zijn hierbij een vereiste. Bij het dragen van een kostuum dienen de sokken aangepast te worden aan de kostuumkleur.

Cocktail Attire

Het is feest! Geniet er dus van en laat je inspireren. Bij een cocktailparty krijg je in ieder geval wat ruimte voor eigen interpretatie. Dames dienen gekleed te gaan in een korte (cocktail)jurk. Deze mag iedere denkbare kleur hebben, zolang deze maar modisch verantwoord en feestelijk is. Accessoires zijn erg belangrijk voor een cocktailoutfit. Subtiele tassen, mooie sieraden en hoge hakken die passen bij de jurk zijn een must. Vergeet echter niet even te oefenen met lopen! Heren gaan gekleed in strak zwart pak en wit overhemd. De das is optioneel maar het is belangrijk dat de outfit er modieus en geslepen uitziet, liefst met manchetknopen. Tip: zorg dat je standaard een zwart kostuum in de kast hebt hangen, dit komt altijd van pas! Van Gils kan je hier als geen ander aan helpen bij Rudolf Peter Family Store.

Black Tie

Hier begint het echte werk en wordt alles strikter en traditioneler – tijd voor de echte etiquette. Voor dames geldt een lange avondjurk met subtiel decolleté. (Psst heb je een kleine cupmaat neem dan gewoon de juiste pushup BH.) Open schoenen met een hoge hak van minimaal vier centimeter zijn een must, evenals halflange handschoenen. Vergeet de handschoenen echter niet uit te doen wanneer er een hapje gegeten wordt. Tijdens de wandeling van en naar de auto is een prachtige stola een echte aanrader.

Heren, voor de gastheer en gastvrouw is dit een belangrijke avond. Laat hiervoor je waardering blijken! Als er dus in de uitnodiging “black tie” staat, trek dan niet gewoon je kostuum aan. Een smoking is een vereiste. Dit is een zwart colbert met sjaalkraag of satijnen revers. De smokingpantalon dient altijd satijnen biezen te hebben op de zijnaden. De smoking wordt opgekleed met een wit smokingoverhemd met opstaande boord (vadermoordenaar) of met normale boord en een zwarte vlinderdas. Natuurlijk kun je ook een velours smoking laten maken zoals afgelopen oud en nieuw veel BN’ers deden waaronder Paul de Leeuw. Om de outfit compleet te maken draag je zwarte (lak)schoenen en bijpassende sokken. 

Let op, soms hebben we tijdens de jaarswisseling een Aktie. Deze Aktie ontvang je alleen als je hebt aangemeld op de nieuwsbrief.

Black or White Party

De naam van het feest zegt het al, je trekt aan wat je prettig vindt, als het maar in de aangegeven kleur is. Een uitstekend voorbeeld is het concert Symfonica In Rosso van Marco Borsato. Iedereen was in het rood gekleed wat een spectaculaire gewaarwording teweegbracht. Denk dus niet bijdehand te zijn door een andere kleur aan te trekken, dit kan respectloos overkomen naar degene die je heeft uitgenodigd en tevens afbreuk doen aan de gelegenheid.

Als je vragen hebt over wat te dragen voor een speciale gelegenheid, stuur ons dan een e-mail, info@rudolfpeter.nl of breng een bezoek aan onze winkel. We helpen je met alle plezier.

Black Tie bij Rudolf Peter Fashion Store

Black Tie bij Rudolf Peter Fashion Store

Superchique avond

Wanneer je in black tie gekleed dient te gaan, dan is het goed om te weten dat dit kledingvoorschrift aan strikte en traditionele etiquette gebonden is. Je mag vooral als man zijnde- in dat geval bar weinig van je creativiteit aan den dag leggen. Als man draag je te allen tijde een smoking. En hoewel een smoking al snel een pak wordt genoemd, is bij lange na niet elk pak een smoking.

Een smoking is een tweedelig, zwart of zeer donkerblauw, wollen kostuum. Voor zover nog geen bijzonderheden zou je zeggen, maar die zijn er wel degelijk. Het smokingcolbert heeft of een sjaalkraag, ofwel een smalle satijnen revers en is altijd kort van snit. De smokingpantalon heeft geen omslag of riemlussen en heeft altijd satijnen biezen op de buitenste zijnaden van de pantalonpijpen.

Onder een smoking draag je een helderwit overhemd met doorgaans een opstaand boord, blinde knoopsluiting en dubbelgeslagen manchetten. Een doorsnee wit overhemd met omgeslagen boord is minder gangbaar, maar kan ook. Onder een smoking behoor je zwarte lakschoenen en zwarte sokken te dragen. Een zwarte vlinderstrik en een pochet maken het geheel af. Een pochet heeft het model van een zakdoek die je gevouwen in de borstzak van de colbert steekt, doorgaans in de kleur van de vlinderstrik. Een cummerbund is een brede heupband in de kleur van de vlinderstrik die van achteren wordt dichtgeknoopt. Wil je echt thuis voelen in je smoking dan is maatwerk echt iets voor je. Ondanks de snelle levertijd van 2 tot 3 weken moet je daar wel rekening mee houden met het maken van een afspraak. In samenwerking met onze Costumiere wordt er een keuze gemaakt uit de prachtige italiaanse dasarto stoffen. Waar uiteraard ook een mooie, eventuele satijnen, voering bij gecombineerd wordt. Het model, waar een smoking aan moet voldoen,wordt doorgenomen en eventuele andere opties zoals initialen borduren in de voering van het smokingcolbert. Voor de meest modieuze en stijlvolste smokings kun je natuurlijk terecht bij Rudolf Peter Fashion Store. Helaas kun je bij ons geen smoking huren. Waarom zou je eigenlijk in een andermans luchtje rond lopen als je al bij Rudolf Peter voor de aktie prijs €199,-(norm prijs €249,-) kan slagen?
Op dit moment nemen wij geen nieuwe maatwerk klanten aan.

Hoewel er voor dames zeker zoveel eisen zijn aan deze dresscode als voor de heren, mag de vrouw -bij wijze van spreken- alles uit de kast halen. De kleding van de dames is op en top fashionable en glamourous. Waar de man al wordt geremd in zijn creativiteit bij de kleur van de vlinderdas, mag de vrouw alle remmen losgooien bij het samenstellen van de stijl en kleur van de avondjurk. Een avondjurk is officieel verplicht, maar neigt toch steeds vaker naar een chiquere variant van de cocktailjurk. Een subtiel decollet� is zeker niet ongepast. Wanneer je een bescheiden cupmaat hebt, mag je dus best voor de dag komen met een pushup bh.

Open schoenen met een hoge hak van minimaal vier centimeter zijn een must, evenals halflange handschoenen en een bescheiden tasje. Vergeet de handschoenen echter niet uit te doen wanneer er een hapje gegeten wordt. Tijdens de wandeling van en naar de auto is een prachtige stola een echte aanrader want een simpel jackje over de avondjurk is uit den boze. Ook is de nodige aandacht geboden voor een modieus kapsel en spetterende make-up. Ga nog snel even naar de kapper en laat een deskundige je make-up verzorgen als je hier onvoldoende ervaring mee hebt. Black tie is overigens de perfecte gelegenheid om je sieraden voor de dag te halen en zowel letterlijk als figuurlijk te schitteren.

Wanneer er slechts Dresscode: black tie op een uitnodiging staat, dan mag je ervan uitgaan dat de gastheer of gastvrouw verwacht dat je je aan deze dresscode houdt. Wanneer er echter Dresscode : black tie - invited of Dresscode: black tie - optional op de uitnodiging staat, dan is deze dresscode niet verplicht. In het eerste geval heeft black tie bij de gastheer of gastvrouw de voorkeur, in het tweede geval wordt het volledig aan de gast zelf overgelaten. Let wel, als je besluit om niet black tie gekleed te gaan, ga dan in ieder geval chic en stijlvol gekleed en nimmer smart- of corporate casual.

Webshop Rudolf Peter

Op dewebshopvan Rudolf Peter kan je de meest uiteenlopende artikelen bestellen.
Zo ook je smokingoverhemd of je zwarte strik.
Let wel goed op je boordmaat als je dit smoking shirt besteld.
Ook de grote maat 3xl kan je via de webshop van Rudolf Peter bestellen.
De american T-shirt in wit, donker blauw of zwart zijn er al voor €23.95 in een 2 pack.

Je kan ons ook volgen op . facebook

Tenue de Ville

Tenue de Ville

Overdag & Informeel

Over kledingvoorschriften bestaan talloze onduidelijkheden en twijfels. Hoewel dit dikwijls problemen met zich meebrengt, doe je er niks aan. De meeste kledingvoorschriften zijn namelijk aan mode, tijdsgeest en interpretatie onderhevig. Neem Tenue de Ville. Het enige dat hierover vaststaat en altijd hetzelfde is gebleven is dat het betrekking heeft op nette kleding voor overdag. Al het overige is in de loop der tijd alsmaar opnieuw ingevuld. Vooral de mate van chiqueheid van dit kledingvoorschrift is altijd een discussiepuntje gebleven.

Tenue de Ville is de Franse benaming voor stadskleding. Deze kleding wordt hoofdzakelijk gedragen tijdens ontvangsten en recepties, maar ook tijdens andere informele feesten en aangelegenheden.

Vroeger diende de heer bij de dresscode Tenue de Ville gekleed te gaan in maatpak bestaande uit een grijze pantalon en blauwe colbert. De dame hoorde zich te kleden in een mantelpak of chique japon. Vandaag de dag wordt er echter veel losser omgesprongen met deze kledingvoorschriften.

De heren gaan tegenwoordig te allen tijde in kostuum. Een maatpak en confectie zijn beide geschikt. Een gilet mag, maar hoeft niet. De verschillende delen van het kostuum zijn tegenwoordig overeenkomstig van kleur; doorgaans grijs of blauw, maar soms ook zwart. Bruin werd tot voor kort als not-done beschouwd, maar wordt de laatste jaren zelfs voor trendy gehouden,dit najaar voer de kleur grijs de boventoon . Strepen mogen, maar dan wel subtiel. Een stropdas is een must en mag net als het overhemd, zowel qua kleuren als patronen, gewaagd zijn. Voorheen moesten schoenen en sokken perse zwart zijn, maar tegenwoordig worden ze aangepast aan de kleur van het kostuum. Zwarte schoenen zijn natuurlijk altijd safe, de sokken dienen overigens te worden aangepast aan de kleur van het kostuum en niet aan de kleur van de schoenen.

Dames hoeven tegenwoordig niet meer perse in mantelpak of japon, al is dat in traditionelere kringen nog steeds gewenst. Vandaag de dag ben je in een chique japon echter al gauw overdressed. Wanneer een dame een rok draagt moet deze minstens tot over de knie vallen en blote benen zijn uit den boze. Panty�s of kousen zijn dus verplicht. Een hoed mag, maar hoeft absoluut niet. Een tas mag ook, maar deze mag niet te opvallend zijn. Een enveloppemodel is daarom het meest geschikt. Het principe van deux pi�ces geldt als vanouds. Dit houdt in dat de dame wanneer ze geen japon draagt, altijd haar blazer aanhoudt, zowel bij het dragen van een mantelpak als bij het dragen van een broekpak. Hoewel hier tot voorkort altijd een blouse op werd gedragen, mag er tegenwoordig ook voor een ander soort topje worden gekozen, zolang het maar chic oogt.

Natuurlijk heeft Rudolf Peter de meest trendy merken in huis als het aankomt op Tenue de Ville, zowel voor dames als voor heren. Voor de mannen hebben we een overweldigend aanbod van kostuums, overhemden, stropdassen en schoenen. Carl Gros,Circle of Gents, Led�b, Profuomo. Ook voor de dames hebben we voor ieder wat wils.

Voor de dames kleding kan je het beste even kijken op de damesmode pagina's van onze site.

Vanaf nu hoef je dus nooit meer te schrikken wanneer je een kledingvoorschrift leest. Breng gewoon een bezoek aan www.rudolfpeter.nl, of kom gezellig langs in een van onze modezaken te Krimpen aan den IJssel.

Je kan ons ook volgen op . facebook