Etiquettes Tenue de Ville

Overdag & Informeel

Over kledingvoorschriften bestaan talloze onduidelijkheden en twijfels. Hoewel dit dikwijls problemen met zich meebrengt, doe je er niks aan. De meeste kledingvoorschriften zijn namelijk aan mode, tijdsgeest en interpretatie onderhevig. Neem Tenue de Ville. Het enige dat hierover vaststaat en altijd hetzelfde is gebleven is dat het betrekking heeft op nette kleding voor overdag. Al het overige is in de loop der tijd alsmaar opnieuw ingevuld. Vooral de mate van chiqueheid van dit kledingvoorschrift is altijd een discussiepuntje gebleven.

Tenue de Ville is de Franse benaming voor stadskleding. Deze kleding wordt hoofdzakelijk gedragen tijdens ontvangsten en recepties, maar ook tijdens andere informele feesten en aangelegenheden.

Vroeger diende de heer bij de dresscode Tenue de Ville gekleed te gaan in maatpak bestaande uit een grijze pantalon en blauwe colbert. De dame hoorde zich te kleden in een mantelpak of chique japon. Vandaag de dag wordt er echter veel losser omgesprongen met deze kledingvoorschriften.

De heren gaan tegenwoordig te allen tijde in kostuum. Een maatpak en confectie zijn beide geschikt. Een gilet mag, maar hoeft niet. De verschillende delen van het kostuum zijn tegenwoordig overeenkomstig van kleur; doorgaans grijs of blauw, maar soms ook zwart. Bruin werd tot voor kort als not-done beschouwd, maar wordt de laatste jaren zelfs voor trendy gehouden,dit najaar voer de kleur grijs de boventoon .

 

Strepen mogen, maar dan wel subtiel. Een stropdas is een must en mag net als het overhemd, zowel qua kleuren als patronen, gewaagd zijn. Voorheen moesten schoenen en sokken perse zwart zijn, maar tegenwoordig worden ze aangepast aan de kleur van het kostuum. Zwarte schoenen zijn natuurlijk altijd safe, de sokken dienen overigens te worden aangepast aan de kleur van het kostuum en niet aan de kleur van de schoenen.

 

Dames hoeven tegenwoordig niet meer perse in mantelpak of japon, al is dat in traditionelere kringen nog steeds gewenst. Vandaag de dag ben je in een chique japon echter al gauw overdressed. Wanneer een dame een rok draagt moet deze minstens tot over de knie vallen en blote benen zijn uit den boze. Panties of kousen zijn dus verplicht. Een hoed mag, maar hoeft absoluut niet. Een tas mag ook, maar deze mag niet te opvallend zijn. Een enveloppemodel is daarom het meest geschikt. Het principe van deux pièces geldt als vanouds. Dit houdt in dat de dame wanneer ze geen japon draagt, altijd haar blazer aanhoudt, zowel bij het dragen van een mantelpak als bij het dragen van een broekpak. Hoewel hier tot voorkort altijd een blouse op werd gedragen, mag er tegenwoordig ook voor een ander soort topje worden gekozen, zolang het maar chic oogt.

Natuurlijk heeft Rudolf Peter de meest trendy merken in huis als het aankomt op Tenue de Ville, zowel voor dames als voor heren. Voor de mannen hebben we een overweldigend aanbod van kostuums, overhemden, stropdassen. Carl Gros, Club of Gents, Ledub, Profuomo. Ook voor de dames hebben we voor ieder wat wils.

Voor de dames kleding kan je het beste even kijken op de damesmode pagina’s van onze site.

Vanaf nu hoef je dus nooit meer te schrikken wanneer je een kledingvoorschrift leest. Breng gewoon een bezoek aan www.rudolfpeter.nl, of kom gezellig langs in een van onze modezaken te Krimpen aan den IJssel.

Je kan ons ook volgen op  Facebook.

 

Blijf op de hoogte

De nieuwste lookbooks De laatste modeflitsen Alles omtrent Rudolf Peter
© 2024 Rudolf Peter Fashion Store